Wyznaczyć elastyczność dochodową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Wyznaczyć elastyczność dochodową

Post autor: lolipop692 »

Wyznaczyć elastyczność dochodową funkcji popytu postaci:
a) \(f(x)=ax+b, a,b>0,\)
b) \(g(x)=ax^ \alpha , a, \alpha >0,\)
c) \(h(x)=ae^ \frac{ \alpha }{x} ,a>0, \alpha <0,\)
d) \(T_1(x)=a \frac{x}{x+b} , a, b>0.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć elastyczność dochodową

Post autor: enta »

mam pytanie do tego postu czy elastyczność cenową liczy się inaczej niż dochodową?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

czy jest jakaś różnica w liczeniu,? Również mam problem z tym zadaniem
ODPOWIEDZ