Natężenie pola elektrycznego w punkcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Natężenie pola elektrycznego w punkcie

Post autor: przemytniczek »

W wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku b znajdują się dwa ładunki ujemne -q i jeden dodatni +q (q > 0). Znaleźć wartość natężenia pola elektrycznego w środku ciężkości trójkąta.

Wybierz:

a) \(3\frac{kg}{b^2}\)

b) \(2\sqrt{3}\frac{kg}{b^2}\)

c) \(6\frac{kg}{b^2}\)

d) \(9\frac{kg}{b^2}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wiesz już gdzie znajduje się środek ciężkości trójkąta :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ