Prędkości liniowe i kątowe satelitów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Prędkości liniowe i kątowe satelitów

Post autor: przemytniczek »

Promienie dwóch planet wynoszą odpowiednio \(R_1\) i \(R_2\), a przyspieszenia grawitacyjne na powierzchniach tych planet \(g_1\) i \(g_2\). Wokół tych planet krążą satelity. Znaleźć stosunek promieni orbit takich dwóch satelitów, których prędkości liniowe są jednakowe oraz takich dwóch, których prędkości kątowe są jednakowe.

Wybierz:

a) \(\frac{r_1}{r_2} = \frac{g_1R_1^2}{g_2R_2^2}; \frac{r_1}{r_2} = \sqrt[3]{\frac{g_1R_1^2}{g_2R_2^2}}\)

b) \(\frac{r_1}{r_2} = \frac{g_1^2R_1}{g_2^2R_2}; \frac{r_1}{r_2} = \sqrt[3]{\frac{g_1^2R_1}{g_2^2R_2}}\)

c) \(\frac{r_1}{r_2} = \frac{(g_1R_1)^2}{(g_2R_2)^2}; \frac{r_1}{r_2} = \sqrt[3]{\frac{(g_1R_1)^2}{(g_2R_2)^2}}\)

d) \(\frac{r_1}{r_2} = \frac{g_1R_1^3}{g_2R_2^3}; \frac{r_1}{r_2} = \sqrt{\frac{g_1R_1^3}{g_2R_2^3}}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Spróbuj może tak..porównaj siły grawitacyjne z siłami dośrodkowymi dla obu planet a następnie podziel te równania stronami.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ