Jakie jest prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jakie jest prawdopodobieństwo
Jasio trafia piłka do kosza średnio w co trzecim rzucie. Jakie jest prawdopodobieństwo , że w trzech rzutach uda mu się przynajmniej raz trafić do kosza?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Jakie jest prawdopodobieństwo
\(1- \left(\frac{2}{3} \right) ^3\)peresbmw pisze:Jasio trafia piłka do kosza średnio w co trzecim rzucie. Jakie jest prawdopodobieństwo , że w trzech rzutach uda mu się przynajmniej raz trafić do kosza?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A znasz schemat Bernoulliego i wiesz co to jest prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Jakie jest prawdopodobieństwo
No to tak:
Trafia do kosza z prawdopodobieństwem \(\frac{1}{3}\) , nie trafia z prawdopodobieństwem \(\frac{2}{3}\).
Nie trafia 3 krotnie z prawdopodobieństwem \(\frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3}= \frac{8}{27}\).
Zatem trafia przynajmniej raz (na 3 rzuty) z prawdopodobieństwem \(1-\frac{8}{27}=\frac{19}{27}\)
Trafia do kosza z prawdopodobieństwem \(\frac{1}{3}\) , nie trafia z prawdopodobieństwem \(\frac{2}{3}\).
Nie trafia 3 krotnie z prawdopodobieństwem \(\frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3}= \frac{8}{27}\).
Zatem trafia przynajmniej raz (na 3 rzuty) z prawdopodobieństwem \(1-\frac{8}{27}=\frac{19}{27}\)