stereometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(16 \sqrt{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: stereometria
\(3 \sqrt{3}\), bo:
jak się w sześcian o krawędzi \(a\) wpisze kulę o promieniu \(r\) to \(2r=a\)
jak się na sześcianie o krawędzi \(a_1\) opisze kulę o promieniu \(r\) to \(2r=a_1 \sqrt{3}\) czyli \(a_1= \frac{2r}{ \sqrt{3} }\)
stąd:
\(\frac{a^3}{a_1^3}= \frac{8r^3}{ \frac{8r^3}{3 \sqrt{3} } } =3 \sqrt{3}\)
jak się w sześcian o krawędzi \(a\) wpisze kulę o promieniu \(r\) to \(2r=a\)
jak się na sześcianie o krawędzi \(a_1\) opisze kulę o promieniu \(r\) to \(2r=a_1 \sqrt{3}\) czyli \(a_1= \frac{2r}{ \sqrt{3} }\)
stąd:
\(\frac{a^3}{a_1^3}= \frac{8r^3}{ \frac{8r^3}{3 \sqrt{3} } } =3 \sqrt{3}\)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: stereometria
a skąd ten pomysł z tw. Pitagorasa \((2r)^2 = 2a^2\) więc \(a =r \sqrt{2}\).radagast pisze: jak się na sześcianie o krawędzi \(a_1\) opisze kulę o promieniu \(r\) to \(2r=a_1 \sqrt{3}\) czyli \(a_1= \frac{2r}{ \sqrt{3} }\)
\(\frac{V_{dużego}}{V_{małego}} =2 \sqrt{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl