Prawdopodobieństwo geometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: mela1015 »

Odcinek o długości 1 podzielono losowo na trzy odcinki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z tych odcinków da się zbudować trójkąt. A trójkąt ostrokątny, rozwartokątny, prostokątny, równoramienny, równoboczny?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: mela1015 »

Prawdopodobieństwo, że z tych odcinków da się zbudować trójkąt wyszło \(\frac{1}{4}\).
Natomiast nie wiem jak obliczyć prawdopodobieństwa konkretnych trójkątów tzn ostrokątnego, rozwartokątnego, prostokątnego, równoramiennego, równobocznego.
Ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

mela1015 pisze:Prawdopodobieństwo, że z tych odcinków da się zbudować trójkąt wyszło \(\frac{1}{4}\).
Dobrze.
mela1015 pisze:Prawdopodobieństwo, że z tych odcinków da się zbudować trójkąt wyszło \(\frac{1}{4}\).
Natomiast nie wiem jak obliczyć prawdopodobieństwa konkretnych trójkątów tzn ostrokątnego, rozwartokątnego, prostokątnego, równoramiennego, równobocznego.
Ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc
Mam dwa pomysły na rozwiązanie. W każdym z nich dla trójkątów tzn ostrokątnego, rozwartokątnego, prostokątnego należy wykorzystać sprawdzać czy suma kwadratów boków krótszych jest mniejsza/ większa/ równa kwadratowi najdłuższego boku, a dla trójkątów tzn równoramiennego, równobocznego wykorzystać równość boków.
Wyniki:
prawdopodobieństwa uzyskania trójkąta ostrokątnego:
\(P= \frac{ \frac{-5}{8}+ \frac{3}{2}\ln 2 }{ \frac{1}{2} }\)
prawdopodobieństwa uzyskania trójkąta rozwartokątnego:
\(P= \frac{ \frac{9}{8}- \frac{3}{2}\ln 2 }{ \frac{1}{2} }\)
prawdopodobieństwa uzyskania trójkąta prostokątnego:
\(P=0\)
prawdopodobieństwa uzyskania trójkąta równoramiennego:
\(P=0\)
prawdopodobieństwa uzyskania trójkąta równobocznego:
\(P=0\)
ODPOWIEDZ