1. Kąty \(x, y\) są kątami ostrymi takimi, że \(sinx + siny = a\) i \(cosx + cosy = b\), gdzie \(a \in \rr\) i \(b \in \rr\).
Wykaż, że \(\sin(x+y) = \frac{2ab}{a^2 + b^2}\)
2. W trójkącie kąty są równe \(x, y, z\). Wyznacz miarę kąta \(z\) wiedząc, że \(sin^2x + sin^2y = cos(x-y)cosz + cos^2z + \frac{3}{4}\)
Dwa dowody trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Re: Dwa dowody trygonometryczne
\(sinx+siny=a\ /()^2\)
\(sin^2x+2sinx siny+sin^2y=a^2\)
\(cosx+cosy=b\ /()^2\)
\(cos^2x+2cosxcosy+cos^2y=b^2\)
\(sin^2x+2sinx siny+sin^2y+cos^2x+2cosxcosy+cos^2y=a^2+b^2\)
\((sin^2x+cos^2x)+2sinxsiny+(sin^2y+cos^2y)+2cosxcosy=a^2+b^2\)
\(1+2sinx siny+1+2cosxcosy=a^2+b^2\)
\(2cosxcosy+2sinx siny+2=a^2+b^2\)
\(2(cosxcosy+sinx siny)+2=a^2+b^2\)
\(2cos(x-y)+2=a^2+b^2\)
-----------------------------
\((sinx+siny)(cosx+cosy)=ab\)
\(sinx cosx +sinx cosy+siny cosx+siny cosy=ab\)
\((sinx cosy+siny cosx)+sinx cosx+siny cosy=ab\)
\(sin(x+y)+ \frac{1}{2} \cdot 2 sinx cosx+ \frac{1}{2} \cdot 2 siny cosy=ab\)
\(sin(x+y)+ \frac{1}{2} sin2x+ \frac{1}{2} sin2y=ab\ /\cdot2\)
\(2sin(x+y)+ sin2x+sin2y=2ab\)
\(2sin(x+y)+2sin \frac{2x+2y}{2}cos \frac{2x-2y}{2}=2ab\)
\(2sin(x+y)+2sin(x+y)cos(x-y)=2ab\)
\(sin(x+y)\left[2+2cos(x-y)\right] =2ab\)
\(sin(x+y)(a^2+b^2)=2ab\ /:(a^2+b^2)\)
\(sin(x+y)= \frac{2ab}{a^2+b^2}\)
\(sin^2x+2sinx siny+sin^2y=a^2\)
\(cosx+cosy=b\ /()^2\)
\(cos^2x+2cosxcosy+cos^2y=b^2\)
\(sin^2x+2sinx siny+sin^2y+cos^2x+2cosxcosy+cos^2y=a^2+b^2\)
\((sin^2x+cos^2x)+2sinxsiny+(sin^2y+cos^2y)+2cosxcosy=a^2+b^2\)
\(1+2sinx siny+1+2cosxcosy=a^2+b^2\)
\(2cosxcosy+2sinx siny+2=a^2+b^2\)
\(2(cosxcosy+sinx siny)+2=a^2+b^2\)
\(2cos(x-y)+2=a^2+b^2\)
-----------------------------
\((sinx+siny)(cosx+cosy)=ab\)
\(sinx cosx +sinx cosy+siny cosx+siny cosy=ab\)
\((sinx cosy+siny cosx)+sinx cosx+siny cosy=ab\)
\(sin(x+y)+ \frac{1}{2} \cdot 2 sinx cosx+ \frac{1}{2} \cdot 2 siny cosy=ab\)
\(sin(x+y)+ \frac{1}{2} sin2x+ \frac{1}{2} sin2y=ab\ /\cdot2\)
\(2sin(x+y)+ sin2x+sin2y=2ab\)
\(2sin(x+y)+2sin \frac{2x+2y}{2}cos \frac{2x-2y}{2}=2ab\)
\(2sin(x+y)+2sin(x+y)cos(x-y)=2ab\)
\(sin(x+y)\left[2+2cos(x-y)\right] =2ab\)
\(sin(x+y)(a^2+b^2)=2ab\ /:(a^2+b^2)\)
\(sin(x+y)= \frac{2ab}{a^2+b^2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.