zadanie z prędkości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

zadanie z prędkości

Post autor: FikiMiki94 »

Z Krakowa do Warszawy wyjechał pierwszy samochód pewnej firmy przewożącej paczki. W tym samym czasie z Warszawy wyjechał drugi samochód tej samej firmy i jechał do Krakowa tą samą trasą z prędkością o 20km/h większą niż pierwszy samochód. Samochody spotkały się po 1 godz i 52 min. Z jakimi prędkościami jechały te samochody jeśli wiadomo, że odległość między tymi miejscowościami wynosi 280km.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\Delta v =20 \ \frac{km}{h}\\
t=1 \frac{52}{60} \ h \\
s=280 \ km \\
\begin{cases}v_1+v_2= \frac{s}{t} \\ v_2=v_1+\Delta v \end{cases}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zakładamy ruch prostoliniowy wzdłuż jednej osi iksów, współrzędna Krakowa = zero a Warszawy = 280 km
wtedy r-nia ruchu pojazdów są następujące:
\(x_k(t) = vt\\
x_w(t) = 280 - (v+ 20)t\)


miejsce spotkania: \(x_k = x_w\)
rozwiąż to r-nie i podstaw \(t = 1 \frac{13}{15} h\)
powinno wyjść \(v = 65 \frac{km}{h}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ