liczba przed zaokrągleniem i po

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateusz1224
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 12:44

liczba przed zaokrągleniem i po

Post autor: mateusz1224 »

Hej
po obliczeniu gęstości ciała muszę zapisac wynik przed zaokrągleniem i po zaokrągleniu w tablece. Jednak wynik jest dość
długi bo : 7846,3184713375796178343949044586 czy będzie to poprawne ? oraz zaokrąglić do 3 miejsc po przecinku bo tak został wykonane pomiary tak ?
Proszę o pomoc :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Kolego, fizyka a zwłaszcza ta doświadczalna to nie matematyka. Cyfry na piątym miejscu po przecinku nie mają żadnego sensu a co tu dopiero mówić o miejscu dwudziestym :!: :?: Przy zaokrągleniach końcowego wyniku ważne jest z jaką dokładnością (czy też niedokładnością) były mierzone poszczególne wielkości składające się na daną wartość złożoną. Przy wyznaczaniu gęstości jeśli np. masa była mierzona z dokładnością do części setnych a wymiary ciała tylko do dziesiątych, to wynik należy zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mateusz1224
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 12:44

Re:

Post autor: mateusz1224 »

korki_fizyka pisze:Kolego, fizyka a zwłaszcza ta doświadczalna to nie matematyka. Cyfry na piątym miejscu po przecinku nie mają żadnego sensu a co tu dopiero mówić o miejscu dwudziestym :!: :?: Przy zaokrągleniach końcowego wyniku ważne jest z jaką dokładnością (czy też niedokładnością) były mierzone poszczególne wielkości składające się na daną wartość złożoną. Przy wyznaczaniu gęstości jeśli np. masa była mierzona z dokładnością do części setnych a wymiary ciała tylko do dziesiątych, to wynik należy zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
A co jeśli wielkości były mierzone do 3 miejsc po przecinku, a bład bezwzględny wygląda tak 0,000244... - na 3 miejscu jest 0. Mam podać zestawienie wyniku z błędem = 0 ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

mateusz1224 pisze:
korki_fizyka pisze:Kolego, fizyka a zwłaszcza ta doświadczalna to nie matematyka. Cyfry na piątym miejscu po przecinku nie mają żadnego sensu a co tu dopiero mówić o miejscu dwudziestym :!: :?: Przy zaokrągleniach końcowego wyniku ważne jest z jaką dokładnością (czy też niedokładnością) były mierzone poszczególne wielkości składające się na daną wartość złożoną. Przy wyznaczaniu gęstości jeśli np. masa była mierzona z dokładnością do części setnych a wymiary ciała tylko do dziesiątych, to wynik należy zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
A co jeśli wielkości były mierzone do 3 miejsc po przecinku, a bład bezwzględny wygląda tak 0,000244... - na 3 miejscu jest 0. Mam podać zestawienie wyniku z błędem = 0 ?
Zajrzałeś do podręcznika :?: dotknąłeś jakiejś książki w ogóle albo odczytałeś wiadomość :?:
Błędy zaokrągla się zawsze w górę a ostateczny wynik podaje w postaci: \(x = x_{śr} \pm \Delta x \ (jednostki)\)
czyli w twoim przypadku \((7846,318 \pm 0,001)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mateusz1224
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 12:44

Post autor: mateusz1224 »

tak przeczytałem kilka i z każdą kolejną wiadomością miałem wiecej niepewności. Ostatecznie doszedłem do wniosku ze powinno byc tak jak napisałes. Utwierdziłes mnie w przekonaniu.
Czyli jesli mam kolejny wynik 0,0246 i błąd 0,00024494... to zapisze go w takiej formie : 0,025 +- 0,001 , Prawda ?
Bardzo dziekuje i przepraszam :*
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

mateusz1224 pisze:..
Czyli jesli mam kolejny wynik 0,0246 i błąd 0,00024494... to zapisze go w takiej formie : 0,025 +- 0,001 , Prawda ? ..
to zależy z jaką dokładnością było to mierzone o czym napisałem już w pierwszym poście :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ