Dwa zadania z logarytmów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dwa zadania z logarytmów
Treść w załączniku - bardzo proszę o pomoc.
- Załączniki
-
- zadania
- log.png (45.2 KiB) Przejrzano 1048 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Możliwe, że kolejny post z załącznikiem trafi na śmietnik lub zostanie skasowany ( viewtopic.php?f=29&t=12617Z Regulamin pkt 8,9).
1)
\(17 \sqrt{5}-38=( \sqrt{5}-2 )^3= \frac{1}{( \sqrt{5}+2 )^3}\)
Szukana liczba to -3
7)
\(\log_{14}2=a\\
\frac{\log_{2}2}{\log_{2}14}=a \\
\frac{1}{1+\log_{2}7}=a\\
\log_{2}7= \frac{1}{a}-1\)
\(\log_{49}16= \frac{\log_{2}16}{\log_{2}49}= \frac{4}{2\log_{2}7} = \frac{4}{2( \frac{1}{a}-1 )}= \frac{2a}{1-a}\)
1)
\(17 \sqrt{5}-38=( \sqrt{5}-2 )^3= \frac{1}{( \sqrt{5}+2 )^3}\)
Szukana liczba to -3
7)
\(\log_{14}2=a\\
\frac{\log_{2}2}{\log_{2}14}=a \\
\frac{1}{1+\log_{2}7}=a\\
\log_{2}7= \frac{1}{a}-1\)
\(\log_{49}16= \frac{\log_{2}16}{\log_{2}49}= \frac{4}{2\log_{2}7} = \frac{4}{2( \frac{1}{a}-1 )}= \frac{2a}{1-a}\)