trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: trójkąt
\(|CM|=4x\\
|MD|=3x\\
|AD|=\frac{1}{2}a\\
|BD|=\frac{1}{2}a\)
Trójkąt MDE jest podobny do trójkąta DCB (kkk)
\(\frac{|CD|}{|DB|}=\frac{|MD|}{|DE|}\\
\frac{7x}{0,5a}=\frac{3x}{|DE|}\\
7|DE|=1,5a\\
|DE|=\frac{3}{14}a\\\)
\(|AE|=\frac{1}{2}a+\frac{3}{14}a=\frac{5}{7}a\)
trójkąt ACB jest podobny do trójkąta AEK (kkk)
\(\frac{|AC|}{|AB|}=\frac{|AK|}{|AL|}\\
\frac{|AK|+|KC|}{a}=\frac{|AK|}{\frac{5}{7}a}\\
\frac{5}{7}|AK|+\frac{5}{7}|KC|=|AK|\\
\frac{5}{7}|KC|=\frac{2}{7}|AK|\\
5|KC|=2|AK|\\
\frac{|KC|}{|AK|}=\frac{2}{5}\)
|MD|=3x\\
|AD|=\frac{1}{2}a\\
|BD|=\frac{1}{2}a\)
Trójkąt MDE jest podobny do trójkąta DCB (kkk)
\(\frac{|CD|}{|DB|}=\frac{|MD|}{|DE|}\\
\frac{7x}{0,5a}=\frac{3x}{|DE|}\\
7|DE|=1,5a\\
|DE|=\frac{3}{14}a\\\)
\(|AE|=\frac{1}{2}a+\frac{3}{14}a=\frac{5}{7}a\)
trójkąt ACB jest podobny do trójkąta AEK (kkk)
\(\frac{|AC|}{|AB|}=\frac{|AK|}{|AL|}\\
\frac{|AK|+|KC|}{a}=\frac{|AK|}{\frac{5}{7}a}\\
\frac{5}{7}|AK|+\frac{5}{7}|KC|=|AK|\\
\frac{5}{7}|KC|=\frac{2}{7}|AK|\\
5|KC|=2|AK|\\
\frac{|KC|}{|AK|}=\frac{2}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę