Symbol Newtona - proste zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Symbol Newtona - proste zadanie

Post autor: RazzoR »

Dane jest równanie \({n\choose 2}=10\). Oblicz ile wynosi n
Proszę o rozwiązanie z wynikiem, z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\({n\choose 2}=10\\
n\geq 2\\
\frac{n!}{(n-2)!\cdot 2}=10\\
\frac{(n-2)!\cdot (n-1)\cdot n}{2(n-2)!}=10\\
n(n-1)=20\\
n^2-n-20=0\\
n=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ