Ciepła spalania w 298K i pod ciśnieniem 1bara
cyklopropanu, grafitu, wodoru wynoszą odpowiednio -2091,37 ; -393,51 ; -285,85 kJ/mol. Entaplia reakcji tworzenia propylenu w 298K wynosi 20,42 KJ/mol. Obliczyć w podanych warunkach entalpie
a) tworzenia cylkopropanu
b) izomeryzacji 1 mola cylkopropanu na propylen
Termodynamika - entalpia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Napisz r-nie reakcji a potem: https://www.forum.biolog.pl/entalpia-tw ... 54963.html i usuń ten sam post ze szkoły średniej, bo to nie ten poziom a klonowanie postów grozi ich usunięciem. Przed wejściem na forum dobrze jest zapoznać się z jego regulaminem.
viewtopic.php?f=29&t=12617
viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl