Rozwiąz nierównośc w przedziale

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rozwiąz nierównośc w przedziale

Post autor: Januszgolenia »

\(ctg(x+ \frac{2 \pi }{3})< \sqrt{3}\) w przedziale \(<- \pi ,0>\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiąz nierównośc w przedziale

Post autor: radagast »

Januszgolenia pisze:\(ctg(x+ \frac{2 \pi }{3})< \sqrt{3}\) w przedziale \(<- \pi ,0>\).
najpierw w R:
\(\ctg(x+ \frac{2 \pi }{3})< \sqrt{3}\\
x+ \frac{2 \pi }{3}=t\\
\ctg t< \sqrt{3}\\
t \in \left( \frac{ \pi }{6}+k\pi,\pi+k\pi \right)\\
x+ \frac{2 \pi }{3} \in \left( \frac{ \pi }{6}+k\pi,\pi+k\pi \right)\\
x \in \left(- \frac{ \pi }{2}+k\pi,\frac{ \pi }{3}+k\pi \right)\)

no to w przedziale \(\left\langle-\pi,0 \right\rangle \ \ \
x \in \left<-\pi, -\frac{2\pi}{3} \right) \cup \left(- \frac{ \pi }{2},0 \right>\)

(pierwszy składnik dla k=-1, drugi dla k=0 ( a właściwie ich fragmenty zawarte w przedziale \(\left<-\pi,0 \right>\)
ScreenHunter_422.jpg
ScreenHunter_422.jpg (25.42 KiB) Przejrzano 1073 razy
ODPOWIEDZ