Wielomiany i dziedzina

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Wielomiany i dziedzina

Post autor: ala1234 »

1)
dane sa wielomiany F(x)=6x^4-3x^2+5 i G(x)=-3x^4+x^3-x^2. wskaz stopien wielomianu H(x)=F(x) - 2G(x)
a)4
b)3
c)2
d)1

2)
wskaz posatc iloczynowa wielomianu P(x)=(1+x)(2x-5)-(5-2x)(x-2)

a) P(x)=(5-2x)(2x-1)
b) P(x)=(2x-5)(2x+3)
c) P(x)=(2x-5)(2x-1)
d) P(x)=(5-2x)(2x+1)

3)
wskaz dziedzine wyrazenia
x+1
-----
x^2-2


a) R\ {2}
b) R\ {pierwiastek z 2}
c) R\ { -1, pierwiastek z 2}
d) R\ { - pierwiastek z 2, pierwiastek z 2 }
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)

2.
\((1+x)(2x-5)-(5-2x)(x-2)=(1+x)(2x-5)+(2x-5)(x-2)=\\=(2x-5)(1+x+x-2)=(2x-5)(2x-1)\)
c)

3.
d)
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

dziekuje
ODPOWIEDZ