Najmniejsza i największa wartość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adamogo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 cze 2017, 12:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Najmniejsza i największa wartość

Post autor: adamogo »

Znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji \(f(x,y)=x^2+2(y−5)^2−2x\) na zbiorze

\(D= \left\{ (x,y) \in R^2 : y≥5− \sqrt{-x^2+10x},\ \ \ y- \frac{x}{2} ≤0 \right\}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

@adamogo,
poprawiłam nieco zapis, sprawdź czy tak miało być.
adamogo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 cze 2017, 12:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: adamogo »

Dzięki, jest ok.
ODPOWIEDZ