szereg

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

szereg

Post autor: enta »

zbadać zbieżność szeregu
\(\sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^n* \frac{1}{ \sqrt{n+1} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: szereg

Post autor: radagast »

zbieżny (na podstawie kryterium Leibniza).
ScreenHunter_401.jpg
ScreenHunter_401.jpg (19.76 KiB) Przejrzano 1267 razy
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

granica an jest równa 0? dlaczego?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pytasz się dlaczego \(\Lim_{n\to \infty } \frac{1}{ \sqrt{n+1} } =0\) ?
Bo to \(\frac{1}{ \infty }\).
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

ok dzięki :)
ODPOWIEDZ