Dwa ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dwa ciała

Post autor: RazzoR »

Na poziomej powierzchni spoczywają dwa ciała o masach m1 = 1 kg i m2 = 2 kg połączone nicią. Do ciała pierwszego przyłożono w kierunku poziomym siłę F = 10N. Jakie jest przyspieszenie ciał i naciąg nici jeśli f=0.1 ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(F - T_1 - T_2 = (m_1+m_2)a \So a =...\)
\(N - T_2 = m_2a \So N = ...\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ