Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Post autor: thoth »

Jak zabrać się do tego typu zadania, schemat
Załączniki
_20180609_101257.JPG
_20180609_101257.JPG (10.24 KiB) Przejrzano 972 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

po prostu policzyć:
\(u(x,y)=x \sin y+y\sin x\)

\(\frac{d u}{d x} =\sin y+y\cos x\)
\(\frac{d^2 u}{d x^2} =-y\sin x\)

\(\frac{d u}{d y} =x\cos y+\sin x\)
\(\frac{d^2 u}{d y^2} =-x\sin y\)

\(\frac{d^2 u}{d x^2} +\frac{d^2 u}{d y^2} =-y\sin x-x\sin y=- \left(y\sin x+x\sin y \right) =-u\)
ODPOWIEDZ