Długa i wąska szczelina jest oswietlona swiatłem niebieskim.Prążki interferencyjne zbliżają się do centralnego jasnego prążka gdy:
a)oswietlimy szczeline swiatlem zołtym
b)oswietlimy szczeline swiatlem czerwonym
c)zwiekszymy szerokosc szczeliny
prosze o wytłumaczenie jak to można określić ?
szczelina
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zadanie podobne do tego z ostatniej matury.
\(dsin \alpha = n\lambda \So sin \alpha = \frac{n\lambda}{d}\)
sinus rośnie wraz z kątem więc dla dłuższych fal niż niebieski \(\lambda_{czerw} > \lambda_{żółte} > \lambda_{nieb}\) będzie większy kąt, należy zatem zwiększyć szerokość szczelin ale nie za dużo bo zniknie efekt dyfrakcji ( \(d \approx \lambda\)).
odp. c)
\(dsin \alpha = n\lambda \So sin \alpha = \frac{n\lambda}{d}\)
sinus rośnie wraz z kątem więc dla dłuższych fal niż niebieski \(\lambda_{czerw} > \lambda_{żółte} > \lambda_{nieb}\) będzie większy kąt, należy zatem zwiększyć szerokość szczelin ale nie za dużo bo zniknie efekt dyfrakcji ( \(d \approx \lambda\)).
odp. c)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl