Prawdopodobieństwo-uściski dłoni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malenkaanitka90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 15 mar 2010, 10:54

Prawdopodobieństwo-uściski dłoni

Post autor: malenkaanitka90 »

Ile osób się spotkało , gdy witając się wzajemnie wymieniło 28 uścisków dłoni?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

n- liczba osób. Każdy uścisnął więc dłoń (n-1)razy. Iloczyn n(n-1) trzeba podzielić przez 2, bo każdy uścisk jest tu liczony podwójnie. Czyli:
\(\frac{n(n-1)}{2}=28\\n(n-1)=56\\n^2-n-56=0\\\Delta=224=225\\\sqrt{\Delta}=15\\n=\frac{1-15}{2}=-7\ \vee \ n=\frac{1+15}{2}=8\ \wedge n \in N_+\\n=8\)
ODPOWIEDZ