zasadnicze twierdzenie algebry

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jadzia_1986
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 mar 2009, 14:23

zasadnicze twierdzenie algebry

Post autor: jadzia_1986 »

Udowodnij na podstawie zasadniczego twierdzenia algebry ze zbiór \(\{1,x^2,x^3,...,x^{n-1}\}\) jest liniowo niezależny
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\alpha_1 *1 + \alpha_2*x^2+\alpha_3*x^3+...+\alpha_{n-1}*x^{n-1}=0\)
to jest możliwe tylko wtedy gdy:
\(\alpha_1=0
\alpha_2=0
...
\alpha_{n-1}=0\)

a to oznacza, że układ ten jest liniowo niezależny

To nie o ten sposób chodziło, ale zawsze coś:)

wie ktoś może jak to udowodnić opierając się na zasadniczym twierdzeniu algebry??
ODPOWIEDZ