kąt

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

kąt

Post autor: enta »

Dana jest funkcja y=8ln5x. Znajdź tangens kąta pod jakim przecina ona oś x
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(y=8\ln(5x)\)
\(8\ln5x=0 \iff x= \frac{1}{5}\) (oś x jest przecinana w punkcie o odciętej \(\frac{1}{5}\))
\(y'(x)= \frac{8}{x}\)
\(y'( \frac{1}{5} )= 40\)
odp: tangens kąta pod jakim przecina ona oś x wynosi 40.
ODPOWIEDZ