Prąd stały - zadania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mikko4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 maja 2018, 19:13

Prąd stały - zadania.

Post autor: Mikko4 »

Proszę o pomoc choćby pojedynczych zadań, bardzo potrzebuję na jutro :)
1. Układ pięciu oporników podłączono do źródła napięcia stałego. Na końcach tego układu panowało napięcie 8 V. Oporniki kolejno 20, 50, 60, 20, 20 OM. Na górze R1=20Om potem R2 i R3 oraz R4 i wpięty między dwoma R2 i R3 na skos R5. Oblicz opór zastępczy oporników.
ZARAZ WIĘCEJ
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z czym masz problem :?: Zadanie jest na poziomie szkoły podstawowej. Wystarczy otworzyć podręcznik albo sprawdzić wzór w Googlach i podstawić. Jeśli chcesz kontynuować to zapoznaj się najpierw z tym: viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ