1.Okresl stopien wielomianu W(x)=(2x do trzeciej - 3) do kwadratu (6x do dziewiętej+1)
2.Wyznacz tak ,aby wielomiany W(x)=ax(ax-2) do kwadratu
3.Oblicz wartośc wielomianu W (x) =x do kwadratu -1 dla argumentu pierwiastek z 3 + 1
4.Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=x(x do kwadratu +4)(x do kwadratu - 5)
5.Rozłóz na czynniki wielomiany W(x)=x do trzeciej -5xdo kwadratu +4x-20
Q(x)=4xdo trzeciej -x do kwadratu-8x+2
6.Podaj przykład wielomianu , którego pierwiastkami są liczby : -4,-2,2.
7.Dane są wielomiany : W(x)=x do kwadratu +5x i G(x)=x do trzeciej-2x do kwadratu. Wyznacz wielomian W(x)G(x)
8.Liczba -3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x do trzeciej -4x do kwadratu-mx+33.Wyznacz m
9.Dany jest wielomian W(x)=x do trzeciej +2x do kwadratu+ax+b spełniajacy warunki W(-1)=-8 i W(2)=20.Wyznacz parametry a i b oraz rozłóz wielomian na czynniki .
10.Oblicz (x+3) do trzeciej =
(2a-1) do trzeciej=
prosze o pomoc w zadaniu !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2018, 18:37
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Siedzisz już jakiś czas na tym forum więc wypadałoby się nauczyć poprawnego zapisu wzorów: viewtopic.php?f=21&t=12615
a po zapoznaniu się z teoria na pewno sama będziesz potrafiła rozwiązać 80 % z tych "zadań"
tu masz liczne przykłady http://matematyka.pisz.pl/strona/3414.html
a po zapoznaniu się z teoria na pewno sama będziesz potrafiła rozwiązać 80 % z tych "zadań"
tu masz liczne przykłady http://matematyka.pisz.pl/strona/3414.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2018, 18:37
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Re:
Poprosiłam tutaj o pomoc w zadaniach a nie o komentarz na temat zapisu wzorów i tego ze mogła bym je rozwiazac sama dziekuje i nie pozdrawiamkorki_fizyka pisze:Siedzisz już jakiś czas na tym forum więc wypadałoby się nauczyć poprawnego zapisu wzorów: viewtopic.php?f=21&t=12615
a po zapoznaniu się z teoria na pewno sama będziesz potrafiła rozwiązać 80 % z tych "zadań"
tu masz liczne przykłady http://matematyka.pisz.pl/strona/3414.html
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Aby dostać rozwiązanie albo co najmniej wskazówki jak je rozwiązać należy zastosować się do regulaminu forum: viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
viewtopic.php?f=29&t=12617
Przeczytaj REGULAMIN.
Dowiesz się,że maksymalna liczba zadań to 5.
Zapis powinien być czytelny i jednoznaczny.
Zgodnie z regulaminem podam Ci odpowiedzi do pięciu zadań.
1)
Stopień iloczynu równy jest sumie stopni jego czynników.
Stąd masz stopień W(x)
\(2\cdot 3+9=6+9=15\)
2)
Niepełna treść zadania
3)
\(W(\sqrt{3}+1)=( \sqrt{3}+1)^2-1=3+2 \sqrt{3}+1-1=3+2 \sqrt{3}\)
4)
\(W(x)=x(x^2+4) (x^2-5)=0\)
Iloczyn jest zerem,gdy co najmniej jeden z czynników jest zerem.
\(x=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x^2-5=0\;\;\;\;\;bo\;\;x^2+4>0\\x=0\;\;lub\;\;x=-\sqrt{5}\;\;\;lub\;\;x=\sqrt{5}\)
Wielomian ma trzy pierwiastki.
5)
\(W(x)=x^3-5x^2+4x-20=x^2(x-5)+4(x-5)= (x^2+4)(x-5)\\Q(x)=4x^3-x^2-8x+2=x^2(4x-1)-2(4x-1)=(X^2-2)(4x-1)=\\=(x+ \sqrt{2})(x- \sqrt{2})(4x-1)\)
6)
\(W(x)=(x+4)(x+2)(x-2)=(x+4)(x^2-4)=x^3+4x^2-4x-16\)
Jeśli chcesz pomocy wpisz pozostałe zadania zgodnie z regulaminem.
Przeczytaj REGULAMIN.
Dowiesz się,że maksymalna liczba zadań to 5.
Zapis powinien być czytelny i jednoznaczny.
Zgodnie z regulaminem podam Ci odpowiedzi do pięciu zadań.
1)
Stopień iloczynu równy jest sumie stopni jego czynników.
Stąd masz stopień W(x)
\(2\cdot 3+9=6+9=15\)
2)
Niepełna treść zadania
3)
\(W(\sqrt{3}+1)=( \sqrt{3}+1)^2-1=3+2 \sqrt{3}+1-1=3+2 \sqrt{3}\)
4)
\(W(x)=x(x^2+4) (x^2-5)=0\)
Iloczyn jest zerem,gdy co najmniej jeden z czynników jest zerem.
\(x=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x^2-5=0\;\;\;\;\;bo\;\;x^2+4>0\\x=0\;\;lub\;\;x=-\sqrt{5}\;\;\;lub\;\;x=\sqrt{5}\)
Wielomian ma trzy pierwiastki.
5)
\(W(x)=x^3-5x^2+4x-20=x^2(x-5)+4(x-5)= (x^2+4)(x-5)\\Q(x)=4x^3-x^2-8x+2=x^2(4x-1)-2(4x-1)=(X^2-2)(4x-1)=\\=(x+ \sqrt{2})(x- \sqrt{2})(4x-1)\)
6)
\(W(x)=(x+4)(x+2)(x-2)=(x+4)(x^2-4)=x^3+4x^2-4x-16\)
Jeśli chcesz pomocy wpisz pozostałe zadania zgodnie z regulaminem.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.