Stosunek pól

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Stosunek pól

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam oto takie zadanie:
W trójkącie \(ABC\) punkty \(D\), \(E\) leżą odpowiednio na bokach \(AB\) i \(AC\) tak, że \(|AD|:|DB| = 1:2\) oraz \(|AE|:|EC| = 2:1\). Wyznacz jaką część pola trójkąta \(ABC\) stanowi pole czworokąta \(ADFE\).
F to punkt przecięcia \(|CD|\) oraz \(|BE|\)
Zadanie potrafię zrobić, jednak innym sposobem niż jest w modelu, toteż wziąłem się za jego analizę, a tam jest napisane, że:

Zauważenie, że \(P_{CFB} = 2*P_{AFC}\)
Dostałem zaćmienia umysłu... skąd to wynika?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Stosunek pól

Post autor: radagast »

VirtualUser pisze: Zauważenie, że \(P_{CFB} = 2*P_{AFC}\)
Dostałem zaćmienia umysłu... skąd to wynika?
ScreenHunter_376.jpg
ScreenHunter_376.jpg (12.81 KiB) Przejrzano 1301 razy
Trójkąty AFC i CBF mają wspólną potstawę (FC), a wobec podobieństwa trójkątów AGD i BHD w skali 1:2 wysokość AFC jest dwa razy większa niż wysokość CBF, no to ...
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

No to wszystko jasne, dziękuję ;)
ODPOWIEDZ