zadanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
zadanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x3−mx+2=0 ma trzy rozwiązania. Prosze o pomoc, próbwałam z pochodnych ale nic z tego..
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Re:
pochodna z tej funkcji bedzie f'(x)= 3x^2 -m?radagast pisze:Wyznacz eksterema i zadziałaj tak, żeby jedno było dodatnie, a drugie ujemne
Wychodzi mi m>3.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zadanie z parametrem
Tak. Właśnie taka
\(f'(x)= 3x^2 -m=3 \left( x^2- \sqrt{\frac{m}{3}}^2 \right)=3 \left( x- \sqrt{\frac{m}{3}} \right)\left( x+ \sqrt{\frac{m}{3}} \right)\)
Wniosek: funkcja ma ekstrema wyłącznie wtedy, gdy \(m>0\).
I teraz trzeba zadbać aby \(f \left( \sqrt{\frac{m}{3} } \right)<0\) czyli
\(\sqrt{\frac{m}{3}}^3−m\sqrt{\frac{m}{3}}+2<0\)
\(\frac{m}{3}\sqrt{\frac{m}{3}}−m\sqrt{\frac{m}{3}}+2<0\)
\(2<\frac{2m}{3}\sqrt{\frac{m}{3}}\)
\(3<m\sqrt{\frac{m}{3}}\)
\(9< \frac{m^3}{3}\)
\(27<m^3\)
\(m>3\)
Odp: Podane równanie ma 3 rozwiązania gdy \(m>3\).
\(f'(x)= 3x^2 -m=3 \left( x^2- \sqrt{\frac{m}{3}}^2 \right)=3 \left( x- \sqrt{\frac{m}{3}} \right)\left( x+ \sqrt{\frac{m}{3}} \right)\)
Wniosek: funkcja ma ekstrema wyłącznie wtedy, gdy \(m>0\).
I teraz trzeba zadbać aby \(f \left( \sqrt{\frac{m}{3} } \right)<0\) czyli
\(\sqrt{\frac{m}{3}}^3−m\sqrt{\frac{m}{3}}+2<0\)
\(\frac{m}{3}\sqrt{\frac{m}{3}}−m\sqrt{\frac{m}{3}}+2<0\)
\(2<\frac{2m}{3}\sqrt{\frac{m}{3}}\)
\(3<m\sqrt{\frac{m}{3}}\)
\(9< \frac{m^3}{3}\)
\(27<m^3\)
\(m>3\)
Odp: Podane równanie ma 3 rozwiązania gdy \(m>3\).