Cześć, mógłby mi wytłumaczyć jedno zadanko z fizyki ?
Kula o masie \(M\) i promieniu \(R\) toczy się pod górę równi, w ten sposób że, jej środek masy u podstaw równi ma prędkość \(v_{0}= \sqrt{2gh}\). Jaką prędkość \(v\) osiągnie środek masy kuli w chwili, gdy znajduje się na wysokości \(h\) ?
Kula wtaczająca się na równię
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Porównaj energię kinetyczną z potencjalną u góry, pamiętaj, że energia kinetyczna jest dwojakiego rodzaju, bo to bryła. Moment bezwładności poszukaj w tablicach. Powinno wyjść \(v = \sqrt{ \frac{4gh}{7} }\) chyba
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Kula wtaczająca się na równię
Tak robiłem i mam:
\(Mgh= \frac{Mv^2}{2}+ \frac{ \frac{2MR^2}{5}* \frac{v^2}{R^2} }{ 2}\)
\(gh= \frac{v^2}{2}+ \frac{ \frac{2}{5}* v^2 }{2}\)
\(gh= \frac{7v^2}{10}\)
\(v^2= \frac{10gh}{7}\)
i właśnie od tego momentu nie wiem co dalej
\(Mgh= \frac{Mv^2}{2}+ \frac{ \frac{2MR^2}{5}* \frac{v^2}{R^2} }{ 2}\)
\(gh= \frac{v^2}{2}+ \frac{ \frac{2}{5}* v^2 }{2}\)
\(gh= \frac{7v^2}{10}\)
\(v^2= \frac{10gh}{7}\)
i właśnie od tego momentu nie wiem co dalej
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Początek jest zły..kula się wtacza a nie stacza.
\(E_k_o + E_{obr} = E_k + E_p\)
\(E_k_o + E_{obr} = E_k + E_p\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl