Prawdopodobieństwo warunkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zuuoo20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwie 2018, 19:48
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: zuuoo20 »

Prawdopodobieństwo warunkowe

Zadanie 1
Ania i Basia umówiły się na spotkanie, między 15 a 16, czekają na siebie tylko 15 minut. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że Ania przyjdzie później niż Basia jeśli wiemy, że Basi nie było
przez pierwsze pół godziny.


Zadanie 2
Firma zatrudnia 36 pracowników:

\(\begin{vmatrix} staż pracy/dział & produkcja & sprzedaż & kierownictwo\\

0 − 10 lat & 5 & 3 & 0\\

11−20 & 6 & 8 & 1\\

21−30 & 7 & 4 & 2
\end{vmatrix}\)


A) Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany pracownik pracuje krócej niż 21 lat jeśli
wiadomo, że nie pracuje w kierownictwie.

B) Oblicz prawdopodobieństwo, że przy losowym wyborze 3 pracowników będą przedstawiciele
każdego działu.

Z góry wielkie dzięki za pomoc! c:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: radagast »

zuuoo20 pisze:Prawdopodobieństwo warunkowe

Zadanie 1
Ania i Basia umówiły się na spotkanie, między 15 a 16, czekają na siebie tylko 15 minut. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że Ania przyjdzie później niż Basia jeśli wiemy, że Basi nie było
przez pierwsze pół godziny.
ScreenHunter_360.jpg
ScreenHunter_360.jpg (13.87 KiB) Przejrzano 1202 razy
Basia
obszar \(Y\) opisuje zdarzenie "Ania przyszła pózniej niż Basia"
obszar \(X \cup Y\) opisuje zdarzenie "Basi nie było przez pierwsze pół godziny"
Moim zdaniem fakt, że czekają na siebie 15 min nie ma znaczenia (przy tak sformułowanym pytaniu).
Czyli \(P= \frac{ \frac{1}{8} }{ \frac{1}{2} } = \frac{1}{4}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: radagast »

zuuoo20 pisze: Zadanie 2
Firma zatrudnia 36 pracowników:
\(\begin{vmatrix} staż pracy/dział & produkcja & sprzedaż & kierownictwo\\

0 − 10 lat & 5 & 3 & 0\\

11−20 & 6 & 8 & 1\\

21−30 & 7 & 4 & 2
\end{vmatrix}\)



A) Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany pracownik pracuje krócej niż 21 lat jeśli
wiadomo, że nie pracuje w kierownictwie.

B) Oblicz prawdopodobieństwo, że przy losowym wyborze 3 pracowników będą przedstawiciele
każdego działu.
A)
\(K_{21}\) zdarzenie że losowo wybrany pracownik pracuje krócej niż 21 lat
\(Nk\) zdarzenie że losowo wybrany pracownik nie pracuje w kierownictwie
\(P(K_{21}|Nk)=\frac{P(K_{21} \cap Nk}{P(Nk}=\frac{ \frac{23}{36} }{ \frac{33}{36}}= \frac{23}{33}\)
B) \(P= \frac{{8 \choose 1 } \cdot {15 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} }{ {36 \choose 3 } }= \frac{1560}{7140} \approx 0,22\)
ODPOWIEDZ