Jaka jest między nimi różnica?
Czy każdy zbieżny ciąg geometryczny jest szeregiem?
Ciąg geometryczny a szereg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Ciąg geometryczny a szereg
2,4,16,32,... to jest ciąg geometryczny
2+4+16+32+... to jest szereg geometryczny
lub ogólnie:
\(\left( a_n\right)_{n=1}^{ \infty }\) -ciąg
\(\sum_{n=1}^{ \infty }a_n\)-szereg
2+4+16+32+... to jest szereg geometryczny
lub ogólnie:
\(\left( a_n\right)_{n=1}^{ \infty }\) -ciąg
\(\sum_{n=1}^{ \infty }a_n\)-szereg
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
To czym jest nieskończony ciąg geometryczny? Myślałem, że to jest właśnie szereg :/. A tu wychodzi na to, że szereg to po prostu suma wyrazów ciągu geo?
W takim razie dla nieskocznych ciągów geo używa się wzoru S = a1/1-q, a dla zwykłego ciągu ten drugi dłuższy? W ten sposób? Jeśli tak to czemu w tablicach mam zapisany ten pierwszy wzór z warunkiem q € <-1,1>?
W takim razie dla nieskocznych ciągów geo używa się wzoru S = a1/1-q, a dla zwykłego ciągu ten drugi dłuższy? W ten sposób? Jeśli tak to czemu w tablicach mam zapisany ten pierwszy wzór z warunkiem q € <-1,1>?