Dysponujemy wahadłem fizycznym w postaci cienkiego pręta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
reliantification
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2018, 07:35
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dysponujemy wahadłem fizycznym w postaci cienkiego pręta

Post autor: reliantification »

Witam, mam pytanie do tego zadania, treść poniżej:
"Dysponujemy wahadłem fizycznym w postaci cienkiego pręta o długości L=20 dm i masie m=10kg, zawieszonym na prostopadłej osi przechodzącej przez jeden z jego końców, zamocowano na jego drugim końcu kulkę o masie M=500 g. Proszę policzyć okres drgań takiej bryły."

Czy twierdzenie Steinera oraz moment bezwładności pręta wystarczy aby obliczyć te zadanie? Czy potrzebuję czegoś jeszcze?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Potrzebujesz jeszcze wzoru na okres drgań wahadła fizycznego.
Z braku danych kulę należy traktować jak punkt materialny.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ