1)
antykwariat zakupil dwa przedmioty za 2050zł, a na ich sprzedazy zyskal 30% tej kwoty. za ile złotych zakupil antykwariat kazdy z tych przedmiotow jezeli pierwszy dal 33,2% zysku a drugi 25% zysku ?
2)
kiedy otrzymamy wieksza kwote lokalizujac pieniadze na 5% przez 10lat czy lokalizujac je na 10% przez 5 lat ? zakladamy ze w kazdym przypadku kapitalizacja odsetek nastepuje co rok i oprocentowanie jest stale w danym okresie . odpowiedz uzasadnij wykonujac obliczenie,
bardzo prosze was o pomoc
zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Antykwariat zakupił dwa przedmioty za 2050zł, a na ich sprzedaży zyskał 30% tej kwoty. za ile złotych zakupił antykwariat każdy z tych przedmiotów jeżeli pierwszy dal 33,2% zysku a drugi 25% zysku ?
x - pierwszy przedmiot
y - drugi przedmiot
\(x+y=2050
1,332x+1,25y=2665
\begin{cases}
-1,332x-1,332y=-2730,6
1,332x+1,25y=2665
\end{cases}
-0,082y=-65,6
y=800
x=2050-800=1250\)
x - pierwszy przedmiot
y - drugi przedmiot
\(x+y=2050
1,332x+1,25y=2665
\begin{cases}
-1,332x-1,332y=-2730,6
1,332x+1,25y=2665
\end{cases}
-0,082y=-65,6
y=800
x=2050-800=1250\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Kiedy otrzymamy większa kwotę lokalizując pieniądze na 5% przez 10lat czy lokalizując je na 10% przez 5 lat ? Zakładamy, że w każdym przypadku kapitalizacja odsetek następuje co rok i oprocentowanie jest stale w danym okresie. Odpowiedz uzasadnij wykonując obliczenie.
K- kapitał po latach
k - kapitał początkowy
p - oprocentowanie wyrażone w ułamku dziesiętnym
n - ilość lat trwania lokaty
\(K=k(1+p)^n
p_1=0,05 \wedge n_1=10
K_1=k(1+0,05)^1^0=1,63k
p_2=0,1 \wedge n_2=5
K_2=k(1+0,1)^5=1,61k
K_1=k(1+0,05)^5=1,28k\)
Korzystniej jest lokować na 5lat przy oprocentowaniu 10%.
Po upływie 5 lat na w/w lokacie zyskamy 61% a na długoterminowej tylko 28%.
K- kapitał po latach
k - kapitał początkowy
p - oprocentowanie wyrażone w ułamku dziesiętnym
n - ilość lat trwania lokaty
\(K=k(1+p)^n
p_1=0,05 \wedge n_1=10
K_1=k(1+0,05)^1^0=1,63k
p_2=0,1 \wedge n_2=5
K_2=k(1+0,1)^5=1,61k
K_1=k(1+0,05)^5=1,28k\)
Korzystniej jest lokować na 5lat przy oprocentowaniu 10%.
Po upływie 5 lat na w/w lokacie zyskamy 61% a na długoterminowej tylko 28%.