Znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
\(f(x,y)=x^3+y^2-3x- \frac{4}{5}y^{ \frac{5}{2} }\)
znaleźć ekstrema lokalne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
WK:
\(\begin{cases} 3x^2-3=0\\2y-2y \sqrt{y}=0 \end{cases} \So \begin{cases} x=1 \vee x=-1\\y=0 \vee y=1\end{cases}\)
Masz cztery punkty podejrzane o ekstremum:
\(P_1=(-1,0) \ , \ P_2=(-1,1) \ , \ P_3=(1,0) \ , \ P_4=(1,1)\)
\(f''_{xx}=6x\\
f''_{xy}=f''_{yx}=0\\
f''_{yy}=2-3 \sqrt{y}\)
dalej pewnie potrafisz
\(\begin{cases} 3x^2-3=0\\2y-2y \sqrt{y}=0 \end{cases} \So \begin{cases} x=1 \vee x=-1\\y=0 \vee y=1\end{cases}\)
Masz cztery punkty podejrzane o ekstremum:
\(P_1=(-1,0) \ , \ P_2=(-1,1) \ , \ P_3=(1,0) \ , \ P_4=(1,1)\)
\(f''_{xx}=6x\\
f''_{xy}=f''_{yx}=0\\
f''_{yy}=2-3 \sqrt{y}\)
dalej pewnie potrafisz