Dowód - ma ktos na to pomysł ?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zgredekr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 kwie 2009, 14:10
Podziękowania: 4 razy

Dowód - ma ktos na to pomysł ?

Post autor: zgredekr »

Uzasadnij ze dla dodatnich liczb rzeczywistych a,b takich ze a+b<ab prawdziwa jest nierówność a+b>4
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(ab>a+b\\
ab-a-b+1>1\\
(a-1)(b-1)>1\\
\sqrt{(a-1)(b-1)} > \sqrt{1} \\
\frac{(a-1)+(b-1)}{2} \ge \sqrt{(a-1)(b-1)} > 1\\
\frac{a+b-2}{2}>1\\
a+b-2>2\\
a+b>4\)
zgredekr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 kwie 2009, 14:10
Podziękowania: 4 razy

Re: Dowód - ma ktos na to pomysł ?

Post autor: zgredekr »

Dziękuję !!!! :)
ODPOWIEDZ