Proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Proszę o pomoc
Wyznacz równania okręgów o promieniu długości 1 stycznych do prostych o równaniach y=0 i y=0,75x
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(y=0\) to \(\left[1,0 \right]\)
wektor kierunkowy prostej \(y=0,75x\) to \(\left[4,3 \right] \parallel \left[ \frac{4}{5}, \frac{3}{5} \right]\)
wektor kierunkowy dwusiecznej to \(\left[1,0 \right]+ \left[ \frac{4}{5}, \frac{3}{5} \right]=\left[ \frac{9}{5}, \frac{3}{5} \right] \parallel \left[3,1 \right]\)
No to przedstawienie parametryczne dwusiecznej to \(p(t)= \left(3t,t \right)\) , a ponieważ środek ma być o 1 odległy od prostej \(y=0\) to jest to \(\left(3,1 \right)\) lub \(\left(-3,-1 \right)\)
odpowiedź: szukane równania to :\((x-3)^2+(y-1)^2=1\) oraz \((x+3)^2+(y+1)^2=1\)
wektor kierunkowy prostej wektor kierunkowy prostej \(y=0,75x\) to \(\left[4,3 \right] \parallel \left[ \frac{4}{5}, \frac{3}{5} \right]\)
wektor kierunkowy dwusiecznej to \(\left[1,0 \right]+ \left[ \frac{4}{5}, \frac{3}{5} \right]=\left[ \frac{9}{5}, \frac{3}{5} \right] \parallel \left[3,1 \right]\)
No to przedstawienie parametryczne dwusiecznej to \(p(t)= \left(3t,t \right)\) , a ponieważ środek ma być o 1 odległy od prostej \(y=0\) to jest to \(\left(3,1 \right)\) lub \(\left(-3,-1 \right)\)
odpowiedź: szukane równania to :\((x-3)^2+(y-1)^2=1\) oraz \((x+3)^2+(y+1)^2=1\)