Ciało o masie m zsuwa się po równi pochyłej o kącie nachylenia α. Z jakim przyspieszeniem
a0 powinna poruszać się równia, by ciało a) było względem niej nieruchome b) zaczęło się wsuwać w górę
równi. Współczynnik tarcia wynosi f.
Równia pochyła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(a = g \ tg \alpha\)
b) \(a > g (tg \alpha + f)\)
b) \(a > g (tg \alpha + f)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl