Pochodna funkcji 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Pochodna funkcji 3

Post autor: leszek23 »

Zadanie 3. Napisz równanie prostej stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = \frac{3}{x}\), \(x \in R\) w punkcie \(x_0= 2\).
Wzór:
\(y = f ' (x_0) (x-x_0) + f(x_0)\)

Obliczenia:
\(1.) f (x_0) = \\
2.) f ' (x) =\\
3.) f ' (x_0) =\\
4.) f (x) =\)


Proszę o rozwiązanie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji 3

Post autor: radagast »

leszek23 pisze:Zadanie 3. Napisz równanie prostej stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = \frac{3}{x}\), \(x \in R\) w punkcie \(x_0= 2\).
Wzór:
\(y = f ' (x_0) (x-x_0) + f(x_0)\)

Obliczenia:
\(1.) f (x_0) =\)

\(f (x_0) = \frac{3}{x_0}= \frac{3}{2}\)
leszek23 pisze:2.) f ' (x) =
\(f ' (x) =- \frac{3}{x^2}\)
leszek23 pisze:3.) f ' (x_0) =
\(f ' (x_0) =- \frac{3}{x_0^2}=- \frac{3}{4}\)
leszek23 pisze:4.) f (x) =
\(y =- \frac{3}{4} (x-2) +\frac{3}{2}\)
czyli \(y=- \frac{3}{4} x+3\)
Wynik potwierdza rysunek:
ScreenHunter_312.jpg
ScreenHunter_312.jpg (23.66 KiB) Przejrzano 1021 razy
ODPOWIEDZ