Pochodna funkcji 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Pochodna funkcji 2

Post autor: leszek23 »

Zadanie 2. Oblicz pochodne funkcji:
a.) f(x) = 3x^2 - x^2 + 4x - 7, x należy R
b.) f(x) = 1/2x + 3/x, x należy R{0}
Proszę o rozwiązanie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wygląda na źle przepisane - sprawdź, a poza tym: z definicji trzeba liczyć tę pochodną ?
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: leszek23 »

Zadanie 2. Oblicz pochodne funkcji:
a.) \(f(x) = 3x^3 - x^2 + 4x - 7\), \(x \in R\)
b.) \(g(x) = \sqrt{x+ \frac{3}{x} }\), \(x \in R \bez {0}\) lub \(g(x) = \sqrt{x}+ \frac{3}{x}\), \(x \in R \bez {0}\)
Proszę o rozwiązanie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ