Ganimades krąży wokół Jowisza w odległości 1 mln km z okresem 7,16 dnia. Jaka jest masa Jowisza?
Wynik to MJ = 1,9 x 10^27 kg, ale mi nie wychodzi.
Masa planet
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(\frac{mv^2}{R}=G \frac{Mm}{R^2}\\
v^2= \frac{GM}{R} \\
( \frac{2 \pi R}{T})^2= \frac{GM}{R}\\
M= (\frac{2 \pi }{T})^2 \cdot \frac{R^3}{G}\)
Jak wstawiam \(R=10^9 \ m\) to masa Jowisza wychodzi \(1,55 \cdot 10^{27} \ kg\), jednak gdy uwzględnię promień Jowisza i przyjmę \(R=10^9+70 \cdot 10^6 \ m\) to masa Jowisza wychodzi \(1,89 \cdot 10^{27} \ kg\)
PS
Może Korki-fizyka jakoś to wyjaśni.
v^2= \frac{GM}{R} \\
( \frac{2 \pi R}{T})^2= \frac{GM}{R}\\
M= (\frac{2 \pi }{T})^2 \cdot \frac{R^3}{G}\)
Jak wstawiam \(R=10^9 \ m\) to masa Jowisza wychodzi \(1,55 \cdot 10^{27} \ kg\), jednak gdy uwzględnię promień Jowisza i przyjmę \(R=10^9+70 \cdot 10^6 \ m\) to masa Jowisza wychodzi \(1,89 \cdot 10^{27} \ kg\)
PS
Może Korki-fizyka jakoś to wyjaśni.