Funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pysia12
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 mar 2010, 20:18

Funkcja liniowa

Post autor: pysia12 »

w tym zadaniu do każdego polecenia pojawia się co najmniej jedna odpowiedź poprawna (tzn. jedna lub więcej).
1. Wielkości propocjonalne p i qspełniają warunek:
a) \(\frac{q}{p}\) =const
b) iloraz \(\frac{p}{q}\) jest staly
c) \(\frac{p}{q}\)=const
d) p\(\cdot\)q=const

2.P jest polem kwadratu o boku a,d jest przekątną tego kwadratu, a l jego obwodem. Spośród zdań wybierz zdania prawdziwe.
a) Bok kwadratu i jego przekątna są wielkościami proporcjonalnymi. Zależność tę można wyrazić wzorem d=a\(\sqrt{2}\) , współczynnik proporcjonalności wynosi .
b) Bok kwadratu i jego obwod są wielkościami proporcjonalnymi. Zależność tę można wyrazić wzorem l=4a , współczynnik proporcjonalności wynosi 4.
c)Bok kwadratu i jego przekątna nie są wielkościami proporcjonalnymi, bo współczynnik proporcjonalności nie może być wyrażony liczbą niewymierną
d) Bok kwadratu i jego pole są wielkościami proporcjonalnymi. Zależność tę można wyrazić P=a\(\cdot\)a, gdzie a jest współczynnikiem proporcjonalności.

3. Spośród par różnych wielkości wybierz te, które są proporcjonalne.
a) Przebyta droga i czas potrzebny na pokonanie tej drogi, jeśli jedziemy z tą samą prędkością.
b) Ilość dowolnych książek w księgarni i cena jaką płacimy za zakupione ksiażki.
c) Przebyta droga i czas potrzebny na pokonanie tej drogi, jeśli jedziemy z różnymi prędkościami.
d) Ilość takich samych zeszytów w sklepie i cena jaką płacimy za te wszystkie zeszyty.

4. Spośród zdań wybierz te, które dotyczą proporcjonalności prostej.
a) Zależność między wielkościami proporcjonalnym x i y ma postać y=ax, gdzie a jest liczbą, która się nie zmienia.
b) Wykresem związku między wielkościami proporcjonalnymi jest prosta, która przechodzi przez początek układu współrzędnych.
c) Wykresem związku między wielkościami proporcjonalnymi jest prosta, która przecina oś Y w punkcie innym niż (0,0).
d) Wzór opisujący wielkości proporcjonalne x i y możemy zapisać wzorem y=ax+b, gdzie a i b są liczbami różnymi od zera.


W tym zadaniu mam wybrac tylko porawne odpowiedzi do zadan moze byc jedna lub wiecej prosze o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a) b) c)

2.
a) b)

3.
a) d)

4.
a)

b)
ODPOWIEDZ