1 układ
x + y = 3
x - y = -1
2 układ
2x - 3y = 1
-3x + y = -5
Układy równań metodą graficzna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
i z czym masz problem, brakuje ci ołówka i linijki ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pewnie chodzi o wzory funkcji liniowej w postaci kierunkowej.
\(\begin{cases} y=-x+3\\y=x-1\end{cases}\)
Wyznaczasz po dwa punkty dla każdej prostej,rysujesz te dwie proste,a następnie ustalasz punkt wspólny.
Pierwsza prosta przez (0;3) i (3;0)
Druga prosta przez (0;-1) i (3;2)
Punkt wspólny obu prostych (2;1)
Rozwiązanie układu x=2 i y=1.
Drugi układ:
\(\begin{cases}3y=2x-1\\y=3x-5\end{cases}\)
czyli
\(\begin{cases} y= \frac{2}{3}x- \frac{1}{3}\\y=3x-5 \end{cases}\)
Rozwiążesz analogicznie...
\(\begin{cases} y=-x+3\\y=x-1\end{cases}\)
Wyznaczasz po dwa punkty dla każdej prostej,rysujesz te dwie proste,a następnie ustalasz punkt wspólny.
Pierwsza prosta przez (0;3) i (3;0)
Druga prosta przez (0;-1) i (3;2)
Punkt wspólny obu prostych (2;1)
Rozwiązanie układu x=2 i y=1.
Drugi układ:
\(\begin{cases}3y=2x-1\\y=3x-5\end{cases}\)
czyli
\(\begin{cases} y= \frac{2}{3}x- \frac{1}{3}\\y=3x-5 \end{cases}\)
Rozwiążesz analogicznie...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.