równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równanie

Post autor: enta »

Ile pierwiastków ma równanie \(x^2-2x- \log_2|1-x|=3\). Podaj ilustrację graficzną.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x^2-2x- \log_2|1-x|=3\)
\(x^2-2x- 3=\log_2|1-x|\)
\((x-3)(x+1)=\log_2|1-x|\)
cztery pierwiastki:
ScreenHunter_264.jpg
ScreenHunter_264.jpg (29.34 KiB) Przejrzano 1151 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=x^2-2x-3\\g(x)=log_2|1-x|\\f(x)=(x+1)(x-3)\\g(x)= \begin{cases} log_2(1-x)\;\;\;dla\;\;x<1\\log_2(x-1)\;\;\;\;dla \;\;x>1\end{cases}\)
Narysuj wykresy funkcji f oraz funkcji g.
Zobaczysz ile jest punktów wspólnych dla tych wykresów.
Ja widzę 4 punkty wspólne,stąd wnoszę,że równanie ma cztery rozwiązania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ