zbieżność ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

zbieżność ciągu

Post autor: enta »

Bardzo proszę o pełne rozwiązanie zadania:
Dla jakich wartości x, ciąg an=(tgx)^n jest zbieżny?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieżność ciągu

Post autor: radagast »

enta pisze:Bardzo proszę o pełne rozwiązanie zadania:
Dla jakich wartości x, ciąg an=(tgx)^n jest zbieżny?
\(a_n=(\tg x)^n\) jest zbieżny \(\iff |\tg x|<1 \iff -1<\tg x<1 \iff x \in \left(- \frac{\pi}{4}+k\pi,\frac{\pi}{4}+k\pi \right),k \in C\)
Myślę, że rozwiązanie tej nierówności jest oczywiste ale na wszelki wypadek obrazek:
ScreenHunter_260.jpg
ScreenHunter_260.jpg (28.83 KiB) Przejrzano 1258 razy
ODPOWIEDZ