Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ala1234
- Czasem tu bywam
- Posty: 98
- Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50
Post
autor: ala1234 »
wyznacz wartosci a i b tak aby \(W(1)=0\) i \(W(2)=28\) jesli \(W (x) = x^3 + (2a-1)x^2-(a-b)x+a+b\)
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
Musisz rozwiązać układ równań
\(\{1^3 + (2a-1) \cdot 1^2-(a-b) \cdot 1+a+b=0\\2^3 + (2a-1) \cdot 2^2-(a-b) \cdot 2+a+b=28\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.