Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ala1234
- Czasem tu bywam
- Posty: 98
- Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50
Post
autor: ala1234 »
wyznacz wartosci a i b dla ktorych pierwiastkami wielomianu \(W (X) = x^3 + (4b+a)x^2 - (3b-a)x-12\) sa liczby 2 i -3
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
Musisz rozwiązać układ równań
\(\{2^3 + (4b+a) \cdot 2^2 - (3b-a) \cdot 2-12=0\\(-3)^3 + (4b+a) \cdot (-3)^2 - (3b-a) \cdot (-3)-12=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.