Prosze o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

W ostroslupie prawidłowym czworokatnym pole podstawy podstawy jest równe piły ściany bocznej.Oblicz sinus kąta , jaki krawędź boczna tworzy z wysokością ostroslupa.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_258.jpg
ScreenHunter_258.jpg (12.35 KiB) Przejrzano 996 razy
\(a^2= \frac{aH}{2} \So H=2a\)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(PCS\)policz \(l\).

\(\sin \alpha = \frac{a \sqrt{2} }{2l}\) ( \(a\) się skróci :) )
ODPOWIEDZ