wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

wielomian

Post autor: ala1234 »

dany jest wielomian W(x) = 4x^4 - 6x^3 - (a+3)x+8

A) wyznacz wartosc a wiedza ze W (-1)=23

B) sprawdz czy dla wyznaczonej wartosci a spelniona jest rownosc [W(1)-W(-1)]=22
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A.
Rozwiąż równanie
\(W(-1) = 4 \cdot (-1)^4 - 6 \cdot (-1)^3 - (a+3) \cdot (-1)+8=23\)

B) Policz \(W(1)-W(-1)\) i sprawdź czy wyjdzie \(22\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ