Zadanie z prawdopodobieństwa sejf

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Miśka2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2018, 21:32

Zadanie z prawdopodobieństwa sejf

Post autor: Miśka2010 »

Sejf z zamkiem szyfrowym składa się z 3 półśrodkowych tarcz, a każda z nich jest podzielona na 4 sektory z numerami od 1 do 4. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze uda się otworzyć sejf przy pierwszej próbie, jeśli nie znamy szyfru?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeśli masz na myśli tarcze współśrodkowe, to \(P(S)=\frac{1}{4 \cdot 4 \cdot 4} = \frac{1}{64}\)
ODPOWIEDZ