predkosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

predkosc

Post autor: kate84 »

Oblicz predkosc jaka nalezy nadac satelicie aby mogl krazyc po orbicie stacjonarnej. Na jakiej wysokosci bedzie sie znajdowal? Zakladajac ze znajduje sie on dokladnie na poludnie od krakowa, znajdz kat pod jakim bedzie on "widziany" nad horyzontem Krakowa. Szerokosc geograficzna Krakowa to 50 stopni.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{mv^2}{x}= \frac{GMm}{x^2} \\
\frac{( \frac{2 \pi x}{T} )^2}{x}= \frac{GM}{x^2} \\
\frac{4 \pi^2 x}{T^2} = \frac{GM}{x^2} \\
x^3= \frac{GMT^2}{4\pi^2} \\
h+R= \sqrt[3]{\frac{GMT^2}{4\pi^2}} \\
h= \sqrt[3]{\frac{GMT^2}{4\pi^2}}-R\)


\(v= \frac{2\pi \sqrt[3]{\frac{GMT^2}{4\pi^2}}}{T}\)
Kr.png
Kr.png (5.41 KiB) Przejrzano 944 razy
ODPOWIEDZ