Prosze o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Prosze o pomoc
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku a.Jakie jest pole przekroju osiowego tego walca ? Jaka jest objętość ?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Prosze o pomoc
Jeżeli powierzchnia boczna to kwadrat o boku \(a\), to krawędź podstawy walca jest równa \(a\).
Wzór na obwód koła --> \(O_b = 2 \pi R\)
W naszym przypadku \(a = 2\pi R\) --> \(R = \frac{a}{2\pi}\)
Przekrój osiowy ma pole o powierzchni \(P_b = a \cdot 2R\)
\(P_b = a \cdot 2 \cdot \frac{a}{\pi} = 2 \cdot \frac{a^2}{\pi}\)
Wzór na obwód koła --> \(O_b = 2 \pi R\)
W naszym przypadku \(a = 2\pi R\) --> \(R = \frac{a}{2\pi}\)
Przekrój osiowy ma pole o powierzchni \(P_b = a \cdot 2R\)
\(P_b = a \cdot 2 \cdot \frac{a}{\pi} = 2 \cdot \frac{a^2}{\pi}\)